piątek, 2 grudnia 2016

Wczoraj dostałam Dynię od sąsiadki. Jeszcze w sumie nic nigdy nie robiłam z dynią poza zupą. Na zupę dyni było za mało, a nie chciałam kupować więcej, no i w sumie to nie  miałam ochoty na zupę. Więc padło na ciasteczka! Można ciastka polukrować i ozdobić, ale mi już wystarczyła ta ilość cukru co jest w przepisie. 



Dyniowe ciasteczka składniki na około 30 ciasteczek
1 bardzo mała dynia, albo pół większej 
jajko
50g brązowego cukru
100g białego cukru
cynamon
190g mąki
110g masła
pół tabliczki gorzkiej czekolady 
łyżeczka proszku do pieczenia


Dyniowe ciasteczka wykonanie:
Na początek trzeba przygotować dynie. Przekroić ją na ćwiartki, następnie wydrążyć pestki i upiec w 180 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie jak już dynia ostygnie obrać ją ze skórki, skórka powinna bardzo łatwo odchodzić. Pokroić na mniejsze kawałki i razem zblendować na gładka masę. 
W rondelku rozpuścić masło, odstawić na moment do ostygnięcia. Mus z dyni połączyć z cukrem, jajkiem, dodać masło, wszystko razem wymieszać łyżką. Dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Na  koniec dodać posiekaną w kostkę czekoladę. Układać łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez około 10 minut. Prawda, że szybkie i łatwe ciastka?











Post a Comment: