piątek, 6 stycznia 2017

Uwielbiam pierogi ruskie! Ale przepisów na te tradycyjne wszędzie pełno, dlatego stwierdziłam, że poeksperymentuję troszkę dzisiaj i zrobię je inaczej. Uwielbia również suszone pomidory w oliwie, kojarzą mi się z Włochami i mają cudowny intensywny smak. Dlaczego by nie połączyć z pierogami ruskimi? Trochę się obawiałam, że coś po drodze jednak nie wyjdzie, ale wyszły przepyszne dlatego z czysty sercem mogę dodać ten przepis i go polecić. Ciasto pierogowe zaczerpnęłam se strony Kwestia Smaku. I muszę przyznać, że jest ono idealne, dlatego już więcej sama nie kombinowałam z przepisem na ciasto. 


Składniki na około 40 pierogów
Ciasto:
300g mąki
125 ml wody
20g masła
jajko

Nadzienie

250g twarogu
300g ugotowanych ziemniaków
150g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
suszona bazylia
duża czerwona cebula

Wodę należy zagotować z masłem, odczekać moment aż troskę przestygnie (2 minuty), następnie wlewać powoli do miski w której znajduje się mąka, cały czas mieszając łyżką. Dodać jajko i całość wyrobić na  elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki i zająć się farszem.
Na patelni podsmażyć drobno posiekaną czerwoną cebulę (można usmażyć na oleju z pomidorów). Uprzednio ugotowane ziemniaki i ser wymieszać widelcem, następnie zmielić przez maszynkę do mięsa, albo przepuścić przez praskę. Pomidory drobno pokroić. Do ziemniaków i sera dodać pomidory, cebulę, doprawić bazylią, papryką ostrą, papryką słodką. Ciasto rozwałkować na 2 mm i szklanką wykrawać kółeczka. Nakładać farsz i ulepić pierożki. Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia, podawać ugotowane albo podsmażone na patelni. Mam nadzieję, że wam zasmakują tak jak mi ;)












Post a Comment: