czwartek, 16 lutego 2017

Polubiłam  ciecierzycę i dania wegetariańskie -  wegańskie. Mięso też jem, ale jak gotuję dla siebie to staram się gotować bez mięsa. Jeżeli ktoś ma ochotę to oczywiście może dodać do mojej propozycji kurczaka, będzie równie dobre a to za sprawą robionego od podstaw sosu słodko kwaśnego ;)

Jeżeli lubicie ciecierzycę, to zapraszam na inne dania z jej wykorzystaniem:
Ciecierzyca na ostro
Orientalna ciecierzyca
Polenta z ciecierzycą
Ciecierzyca w kremowym sosie



Składniki na dwie porcje
3/4 szklanki ciecierzycy
5 pieczarek
pół dużej czerwonej cebuli lub jedna mała
garść kiełków
pół czerwonej papryki
makaron ryżowy
Sos:
2 łyżeczki ketchupu
1 łyżeczka sosu sojowego
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
szczypta soli
3 łyżeczki octu ryżowego
1/2 szklanki wody


Ciecierzycę namoczyć na całą w wodzie. Następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem soli przez około 1 - 1,5 godziny aż będzie miękka. Makaron zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na około 8 - 10 minut. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w ósemki a paprykę w słupki, podsmażyć razem z kiełkami na patelni, podlać trochę wodą aby się nie spaliły. Składniki na sos rozrobić w miseczce. Ciecierzycę odcedzić, dodać do warzyw, dodać sos i gotować całość aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię i całość wymieszać. 









Post a Comment: