wtorek, 14 lutego 2017

Tiramisu jest to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów. Bazą jest serek mascarpone i żółtka jajek. Deser ten nie jest wcale tak skomplikowany w wykonaniu jak mogłoby się wydawać. Przepis mam z restauracji na starym rynku w Poznaniu w  której kiedyś pracowała, dodatkowo skonsultowałam go z moją dobrą przyjaciółką z Włoch która robi przepyszne Tiramisu, więc dlatego śmiało mogę powiedzieć, że jest to przepis na Włoskie Tiramisu i mogę go każdemu polecić.



Składniki
500g serka mascarpone
6 żółtek
5 łyżek cukru
duże opakowanie biszkoptów
kieliszek likieru amaretto
kawa


Zaparzyć kubek kawy z dwóch dużych łyżek kawy drobno mielonej, odstawić do ostudzenia. Pamiętajmy, że kawa musi być bez fusów. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę aż cukier się rozetrze. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i całość dokładnie ubijamy. Do ostudzonej kawy dodajemy amaretto. W kawie z alkoholem czy bez moczymy biszkopty. Biszkopty powinny być zamoczone tylko na moment, gdyż jeżeli będziemy je moczyć za długo to deser wyjdzie zbyt wodnisty. Układamy namoczone biszkopty na dno naczynia żaroodpornego, na wierzch nakładamy połowę masy z mascarpone, na to nakładamy drugą porcję namoczonych biszkoptów i na wierzch resztę mascarpone. Wierzch posypujemy tartą czekoladą, w oryginalnym przepisie jest kakao, więc można też posypać kakao, ja po prostu wolałam czekoladę. 











2 komentarze

Dlaczego naczynie ma być żaroodporne?

Reply

Nie musi, ale po prostu lubię w naczyniu żaroodpornym bo jest przeźroczyste, każde inne naczynie ceramiczne się sprawdzi.

Reply