piątek, 24 lutego 2017

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, robiłam tą zapiekankę już kilka razy i za każdym razem wprowadzam małe udoskonalenia, teraz już chyba doszłam ostatecznie do momentu w którym żadnych udoskonaleń już nie potrzeba.



Zapiekanka z bakłażana i cukinii składniki
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
3 średniej wielkości cebule
3 duże ziemniaki
500 ml pomidorowej passaty
pół szklanki brązowego ryżu
1 mozzarella


Zapiekanka z bakłażana i cukinii wykonanie:
Zaczynamy od podgotowania ziemniaków w całości, należy uważać żeby nie były za bardzo ugotowane, aby się nie rozlatywały podczas krojenia. Następnie kroimy bakłażana w plastry, układamy na desce, posypujemy grubo solą i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie należy bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie w małym rondelku podgrzewamy passate, doprawiamy czosnkiem, bazylia, oregano ostra i słodką papryką do smaku. Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy nie ugotowany ryż, na to połowę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie warzywa. Na wierzch wykładamy resztę sosu. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie, posypujemy rozdrobnioną w palcach mozzarellą i pieczemy kolejne 20 minut. 














Post a Comment: