piątek, 24 marca 2017

Mój narzeczony uwielbia serniki, dlatego postanowiłam zrobić mu sernik.  Padło na tak zwany sernik nowojorski na kruchy spodzie. 

Warto spróbować również:
Sernik z borówkami





Składniki
Spód:
2 żółtka
300 g mąki
100 g cukru
200 g masła
Masa serowa
800 g serków Philadelphia
150 g śmietany 18%
1 i 1/4 szklanki cukru
3 jajka
1/4 szklanki mąki
3/4 aromatu waniliowego
Wierzch
1/4 szklanki cukru
1/4 aromatu waniliowego
150 g śmietany 18%


Masło siekamy na małe kawałki, mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto, ciasta nie należy wyrabiać zbyt intensywnie i zbyt długo. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, dno i boki. Nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenie i wysypujemy obciążenie w postaci ryżu, fasoli czy innych ziaren. Bardzo ważne jest aby tego kroku nie pominąć bo inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia. 
Serek Philadelphia ucieramy na puszystą masę z cukrem, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy na wolnych obrotach miksera. Następnie należy dodać jajka i aromot waniliowy, całość wymieszać, na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i całość mieszamy mikserem na małych obrotach do całkowitego połączenia się masy. Całość wykładamy na nasz spód i pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Następnie trzeba przygotować wierzch poprzez zmiksowanie śmietany z cukrem i aromatem waniliowym przez około 3 minut. Wyciągamy nasz sernik z piekarnika i nakładamy na wierzch śmietanę utartą z cukrem. Pieczemy kolejne 15 - 20 minut w 180 stopniach. Ja swój sernik podałam z jagodami i sokiem z jagód. Pycha!








1 komentarze :