piątek, 24 marca 2017

W dzieciństwie często co piątek jadło się placki ziemniaczane. Łatwe do zrobienia i smaczne, robiłam kiedyś placuszki z cukinii i są one naprawdę bardzo dobre. Została mi połówka cukinii i tak się zastanawiałam co by tu z niej zrobić i natrafiłam na przepis na placuszki z batatami czyli słodkimi ziemniakami. Brzmi nieźle, co nie? 

Moje inne propozycje na danie z batatami to:
Frytki z batatów
Kluski ze słodkich ziemniaków
Indyk zapiekany z warzywami i batatami




Składniki
pół cukinii
jeden słodki ziemniak
pół czerwonej cebuli
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 jajka
garść natki pietruszki


Cukinię należy zetrzeć na tarce, posolić i zostawić na około pół godziny aby puściła sok. Następnie trzemy na tarce ziemniaka, dodajemy do cukinii i wyciskamy cały nadmiar wody przez ściereczkę, wtedy nasze placuszki będą chrupiące. Dodajemy jajka, drobno pokrojoną natkę pietruszki i cebulę, mąkę kukurydzianą, doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni. Ja swoje placuszki podałam z sosem czosnkowym. 






Post a Comment: