piątek, 23 czerwca 2017

Czas grillowania powoli się zaczął. Bardzo lubię w taki sposób spędzać czas ze znajomymi i rodziną, przy zimnym piwku i dobrym jedzeniu. Ze swoimi znajomymi już rozpoczęliśmy sezon grillowy jakiś czas temu, ale szczerze muszę przyznać, że znudziły mnie już te wszystkie karkówki i kiełbaski dlatego staram się wymyślać za każdym razem coś nowego. Pomysł na tak przygotowane mięso mielone podpatrzyłam w internecie. Wcześniej próbowałam już grillować klopsiki lub burgery ale nie wychodziło mi to jakoś super, aż do teraz. Mięso zawinięte w cebulę i boczek jest naprawdę ciekawe w smaku, nie rozwali nam się na ruszcie i nie wyschnie za bardzo, polecam wypróbować.





Klopsiki na grilla  składniki
około 5 dużych cebul
500 g mięsa mielonego
garść natki pietruszki
1 jajko
boczek pokrojony w cienkie plastry (około 200g)
2 łyżki bułki tartej
majeranek
oregano
słodka i ostra papryka
1 łyżka sosu worcestershire


Klopsiki na grilla  wykonanie:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy sos worcestershire, jajko, bułkę tartą, słodką i ostrą paprykę, majeranek, oregano i pokrojoną drobno świeżą natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, następnie przygotowujemy cebulę. Odkrajemy górę i dół, obieramy i przekrawamy na pół. Rozdzielamy płatki cebuli, zostawiamy tylko te większe, resztę można wykorzystać do czegoś innego. Pomiędzy dwie mniej więcej tej samej wielkości połówki cebuli nakładamy mięso mielone, składamy ze sobą i owijamy boczkiem, tak aby pokryć całą powierzchnię. Tak przygotowane mięso nadaje się do smażenia na grillu.





1 komentarze :