czwartek, 13 czerwca 2019

Często u mnie w domu gości kasza, na szczęście mojemu mężowi również zasmakowała. Dzisiaj przepis na jednogarnkowe danie, które robi się raz raz. 



Kasza z klopsikami składniki:
2 papryki słodkie spiczaste
200 g pieczarek
250 g mięsa mielonego
1 duża czerwona cebula
3 łyżki tartego parmezanu
700 ml bulionu
1/2 szklanki kaszy pęczak

Kasza z klopsikami wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy w drobne paseczki, dodajemy do cebuli i pieczarek. Zalewamy bulionem, gotujemy Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, papryką ostrą i słodką, czosnkiem mielonym. Formujemy małe pulpeciki i wrzucamy o gotującego się bulionu. Dodajemy kaszę. Gotujemy do momentu aż kasza będzie ugotowana, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodajemy parmezan. 





Post a Comment: