Pierogi można robić na wiele różnych sposobów. W Polsce najbardziej popularne są chyba ruskiem, z kapustą i grzybami i z mięsem. Ja dzisiaj chciałam wam polecić pierogi z dynią i z ricottą. Są lekko słodkawe gdyż dynia jednak jest słodka, ale na pewno smaczne. Więc czasem warto spróbować czegoś innego.
Pierożki z dynią
100 g mąki semolina durum
1 jajko
2 łyżeczki oliwy z oliwek
trochę wody
1/4 upieczonej, obranej i zmiksowanej dyni
1 łyżeczka skórki otartej z limonki
2 łyżki serka ricotta
łyżka świeżej szałwii
Pierożki z dynią wykonanie:
Z mąki, jajka, oliwy i wody zagniatamy elastyczne ciasto. Pamiętajmy aby wodę dodawać stopniowo żebyśmy nie przesadzili z ilością. Odstawiamy na godzinę aby ciasto odpoczęło. Upieczoną dynię przekładamy do robota kuchennego, dodajemy ricottę, skórkę z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy posiekaną szałwię. Całość miksujemy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy ciasto i kleimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie tak jak standardowe pierogi. Można podsmażyć na maśle z pieczarkami i cebulką czerwoną i mamy pycha obiadek lub kolację!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszne, nigdy wcześniej nie jadłem pierożków z dodatkiem dyni.
OdpowiedzUsuńZapraszam na blog lifestyle