Pamiętam jak w wakacje w dzieciństwie zajadaliśmy się śliwkami węgierkami z sadu moich dziadków aż nas bolały brzuchy. Nie raz zdążyło zjeść się jakiegoś małego robaczka przez przypadek. Teraz pełno śliwek naokoło więc czemu by nie upiec jakiejś lekkiej tarty?
Ciasto Śliwkowe składniki:
Spód:
80 g masła
120 g mąki
40 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nadzienie:
kilka śliwek (około 10)
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ciasto Śliwkowe wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem spód i brzegi. Kładziemy na ciasto pergamin i obciążamy spód ryżem, grochem lub fasolą. Pieczemy na ślepo w 175 stopniach przez 20 minut. W międzyczasie myjemy śliwki, wyciągamy pestki i kroimy w około 1 cm grubości plastry. W misce łączymy ze sobą mąkę i cukier, dodajemy śmietanę, jajko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy przez około 5 minut. Na ciasto układamy śliwki (ciasto po wyjęciu z piekarnika musi odpocząć 10 minut), następnie wylewamy przygotowany krem. Pieczemy 40 - 45 minut do momentu aż krem będzie ścięty i lekko brązowy z góry. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Ciasto Śliwkowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz