Quiche to takie danie obiadowe do którego nadzienia można dodać dosłownie wszystko. Moja zasada na udany quiche to utrzymanie proporcji. Na 1 litr śmietany używamy 7 jajek, w zależności ile potrzeba nam masy jajecznej, możemy odpowiednio ją przygotować używając tej proporcji. Nauczyłam się tego pracując na kuchni i przyznam, że quiche wychodzi przepyszne. Zapraszam was na inne moje propozycje na quiche:
Quiche z boczkiem i cebulą
Quiche z pora z pieczarkami
Quiche z kozim serem i suszonymi pomidorami
Quiche ze szpinakiem i mozzarellą
Quiche Lorraine
Składniki
Ciasto:
jajko
łyżka mleka
150g masła
250g mąki
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Nadzienie:
1/2 pęczka natki pietruszki
150 g pieczarek
2 czerwone cebule
1 duży por (biała część)
720 ml śmietany 30%
5 jajek
Quiche z pietruszką i czerwoną cebulą wykonanie:
Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól. W osobnej miseczce rozbić jajko z mlekiem, dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo. Wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę do piekarnika, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem, nałożyć na wierz papier do pieczenia i obciążyć za pomocą ryżu, grochu czy innego suchego ziarna. Nie należy tego kroku pomijać! Piec 20 minut w piekarniku rozgrzany do 190 stopni Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zdjąć obciążenie.Po upieczeniu ciasto zostawić na moment do przestygnięcia i zabrać się za przygotowanie nadzienia.
Wszystkie warzywa kroimy w plasterki i obsmażamy na patelni na maśle. Następnie należy przecedzić warzywa aby miały jak najmniej płynu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i rozkładamy równomiernie na cieście. W misce rozbijamy jajko ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylewamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach od 30 do 40 minut. Wierzch powinien być zrumieniony a masa jajeczna ścięta. Podajemy na ciepło lub na zimno
Quiche z pietruszką i czerwoną cebulą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz