Jeszcze jakiś czas temu ciężko było mi się przekonać do bakłażana. Może dlatego, że nie wiedziałam z czym go połączyć, a okazuje się, że nie jest to jakieś straszne warzywo. Teraz coraz częściej używam go w moich potrawach, jednak jeszcze nie został dodany do listy ulubionych warzyw. Dzisiaj prostu gulasz a w roli głównej właśnie bakłażan, do tego sos pomidorowy i klopsiki i mamy pycha danie dla rodzinki ;)
Gulasz z bakłażana z klopsikami składniki:
1 bakłażan
2 cebule
4 ząbki czosnku
100 g pieczarek
1 puszka pomidorów z puszki
250 g mięsa wołowego
300 ml bulionu
1/2 bułki namoczonej w wodzie
1 jajko
Gulasz z bakłażana z klopsikami wykonanie:
Bułkę odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko. Doprawiamy pieprzem, solą, ostrą słodką papryką, majerankiem. Nie szczędzimy przypraw ;) Formujemy malutkie klopsiki i obsmażamy na oliwie z oliwek. Zdejmujemy z patelni. Bakłażana kroimy w grubą kostkę, pieczarki w plasterki. Cebulę i czosnek siekamy drobniutko i smażymy przez około minutę na oliwie z oliwek. Dodajemy bakłażana i pieczarki, smażymy do miękkości. Jeżeli zauważymy, że bakłażan i pieczarki się przesuszają, dodajemy więcej oliwy z oliwek. Smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory z puszki, które uprzednio lekko rozgniatamy widelcem. Wlewamy bulion, dodajemy nasze klopsiki. Doprawiamy 1 łyżką octu z białego wina, solą pieprze, ostrą słodką papryką, majerankiem. Smażymy aż sos zgęstnieje. Można go również zagęścić mąką. Smacznego!
Gulasz z bakłażana z klopsikami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz