Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami

Do wykonania klopsików wykorzystałam mięso z rosołu. Tak, tak dobrze czytacie ;) Dodatek odpowiednich przypraw i tartego sera Gouda okazał się strzałem w dziesiątkę i mężowi bardzo smakowało to danie. Przemyciłam tutaj również szpinak którego zazwyczaj nie je ;)




Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami składniki:
około 1,5 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki tartego sera Gouda
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej kujawskiej
1 cebula
kilka pieczarek
dwie garści świeżego szpinaku
2 - 3 szklanek bulionu

Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami wykonanie:
Mięso drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko bułkę tartą, ser gouda. Doprawiamy curry, kurkumą, ostrą i słodką papryką, suszoną bazylią, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe klopsiki i obsmażamy na złoto z obu stron na oliwie z oliwek. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie gdy pieczarki są już dobre, dodajemy kaszę, jeżeli trzeba dodajemy jeszcze trochę masła i podsmażamy na maśle tak jak na risotto. Następnie wlewamy dwie szklanki bulionu i dodajemy klopsiki. Smażymy pod przykryciem aż kasza będzie miękka. Jeżeli widzimy, że kasza jest jeszcze twarda należy dolać więcej bulionu. Około 3 minuty przed końcem gotowania należy dodać szpinak i dusić pod przykryciem do momentu aż kasza będzie miękka i cały płyn zostanie przez nią wchłonięty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai