Jesień nieodzownie kojarzy się z dynią. Ostatnio bardzo często gości ona w mojej kuchni. Dzisiaj przygotowałam przepis na zapiekankę dyniową ze szpinakiem i serem feta. Kilka prostych składników i mamy pyszny obiad, którego przygotowanie wcale nie zajmuje wiele czasu.
Zapiekanka z dynią i serem feta składniki
500 ml śmietany 30%
4 jajka
1/2 dyni piżmowej
50 g sera feta
duża garść szpinaku
Zapiekanka z dynią i serem feta wykonanie:
Dynię kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Szpinak blanszujemy i odciskamy z nadmiaru wody. Ceramiczne naczynie smarujemy masłem, na to układamy upieczoną dynię, szpinak i rozkruszoną fetę. W misce łączymy ze sobą jajka i śmietanę. Doprawiamy ostrą i słodką papryką, solą pieprzem i gałką muszkatołową. Zalewamy warzywa. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 - 40 minut aż masa jajeczna się zetnie, a wierzch będzie lekko zarumieniony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz