Chyba łatwo zauważyć po ostatnich przepisach, że w moim domu ostatnio króluje kaszotto ;) Sposób gotowania jest taki sam jak przypadku risotto, ale ryż zastępujemy kaszą. Może być to kasza gryczana lub jęczmienna. U mnie w tym przypadku padło na kaszę pęczak i krewetki. Dodałam również ser gorgonzola dla bardziej wyrazistego smaku. Mniam!
Kaszotto z krewetkami i serem gorgonzola składniki:
200 g krewetek
1 zielona papryka
100 g pieczarek
1 czerwona cebula
1/2 szklanki kaszy pęczak
łyżka masła
1 - 2 szklanek bulionu
2 łyżki sera gorgonzola
1 ząbek czosnku
Kaszotto z krewetkami i serem gorgonzola wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy kaszę i podsmażamy przez około 40 sekund do minuty. Wlewamy 1/2 szklanki bulionu. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn, następnie dodajemy kolejna porcję bulionu i tak aż do momentu aż kasza będzie ugotowana i z płynu utworzy się sos. Za drugim razem gdy dolewamy bulion dodajemy ser gorgonzola. Pamiętajmy o tym, że kaszę należy od czasu do czasu przemieszać i płyn powinien być prawie całkowicie wchłonięty przez kaszę, a ona dobrze ugotowana. W międzyczasie Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Czosnek drobno koimy i podsmażamy na oliwie z oliwek, po około 30 sekundach dodajemy warzywa. Gdy warzywa zmiękną dodajemy krewetki. Doprawiamy suszonym oregano. Smażymy przez około 3 minuty aż białko w krewetkach się zetnie, krewetek nie należy smażyć zbyt długo gdyż zrobią się gumowe, jedynie do momentu aż nie będą surowe. Dodajemy do kaszy i dobrze mieszamy. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz