Kaszotto z kurczakiem


Ostatnio w mojej kuchni coraz częściej gości kasza. Nie wiem czemu wcześniej jej nie gotowałam. Zasmakowała mi i mojemu mężowi dlatego też przepisy w których główną rolę gra właśnie kasza będzie coraz więcej. Kaszę najczęściej przygotowuję tak samo jak risotto i w taki sposób przyrządzona smakuje mi najbardziej.



Kaszotto z kurczakiem składniki:
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 pierś z kurczaka
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
łyżka masła
1 - 2 szklanek bulionu

Kaszotto z kurczakiem wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy imbirem, słodką i ostrą papryką, curry. Smażymy na oliwie z oliwek. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka i po około 3 minutach dodajemy do kurczaka. Smażymy do momentu aż kurczak będzie upieczony a warzywa lekko podsmażone. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy kaszę i podsmażamy przez około 40s do minuty. Wlewamy 1/2 szklanki bulionu. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn, następnie dodajemy kolejna porcję bulionu i tak aż do momentu aż kasza będzie ugotowana i z płynu utworzy się sos. Pamiętajmy o tym, że kaszę należy od czasu do czasu przemieszać i płyn powinien być prawie całkowicie wchłonięty przez kaszę, a ona dobrze ugotowana. Dodajemy kurczaka i warzywa i mieszamy całość. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai