Jakiś czas temu kupiłam robota kuchennego i muszę przyznać, że są to najlepiej zainwestowane pieniądze od dłuższego czasu. Taki robot bardzo ułatwia pracę, gdyż często wykorzystuje go aby zrobić ciasto kruche. Poszerza też zakres naszych możliwości, gdyż na przykład można przygotować domowe masło z nasion słonecznika, które można później wykorzystać do zrobienia ciasteczek ;)
Ciasteczka z masłem słonecznikowym składniki:
115 g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka ziaren słonecznika
130 gram mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenie
Ciasteczka z masłem słonecznikowym wykonanie:
Słonecznik rozsypujemy na dużej blaszce, tak aby była tylko jedna warstwa nasion. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 6 - 10 minut. Ziarna mają się lekko zarumienić. Studzimy 10 minut i przekładamy do robota kuchennego i miksujemy przez dobre 20 minut do momentu aż zaczną się wytwarzać oleje i masa będzie przypominała masło. Zajmuje to trochę, więc proszę się uzbroić w cierpliwość.
Zwykłe masło w temperaturze pokojowej ucieramy na gładką i puszystą masę razem z cukrem. Dodajemy jajko i dalej ucierając dodajemy stopniowo masło słonecznikowe. Następnie w osobnej misce łączymy suche produkty. Dodajemy stopniowo do drugiej masy, miksując do momentu połączenia się składników. Chłodzimy przez około 30 minut. Na wyłożonej pergaminem blaszce układamy po łyżce ciasta (ja uzywam łyżki do lodów) w dużej odległości od siebie. Rozpłaszczamy lekko denkiem od szklnaki. Pieczemy około 12 minut w 175 stopniach aż będą lekko zrumienione. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz