czwartek, 1 grudnia 2016

Kupiłam znów szpinak, na promocji był i chciałam wypróbować jakiś nowy przepis. Zazwyczaj do szukania przepisów używam Pinterest i tak też zrobiłam tym razem. Przepisy są tam po angielsku i czasem mam tylko problem z niektórymi składnikami i proporcjami. W tym przypadku nie byłam pewna co to jest "heavy cream" ale z pomocą przyszedł internet i się okazało, że to po prostu śmietana 36%. Swoją drogą istnieje też coś takiego jak "double cream" co ma ponad 50% zawartości tłuszczu, nawet do 64%. Duuużo! Więc do roboty!

Polecam również inne przepisy na quiche:
Quiche z serem kozim i pomidorami
Quiche z porem z pieczarkami
Quiche z boczkiem i cebulą
Quiche Lorraine


Quiche z szpinakiem i mozzarellą  składniki na quiche o  średnicy 28 cm:
Ciasto:
jajko
łyżka mleka
150g masła
250g mąki
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Na nadzienie:
300g szpinaku
3 ząbki czosnku
szklanka śmietany 36% 
pół szklanki mleka
mozzarella
3 małe pomidory
3 jajka


Quiche z szpinakiem i mozzarellą  wykonanie:
Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól. W osobnej miseczce rozbić jajko z mlekiem, dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo. Wstawić na godzinę do lodówki. W tym momencie ugotować szpinak razem z czosnkiem i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę do piekarnika, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem, nałożyć na wierz papier do pieczenia i obciążyć za pomocą ryżu, grochu czy innego suchego ziarna. Nie należy tego kroku pomijać! Piec 20 minut w piekarniku rozgrzany do 190 stopni Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zdjąć obciążenie. Po upieczeniu ciasto zostawić na moment do przestygnięcia i zabrać się za przygotowanie nadzienia. Pomidory pokroić na małe kawałki. W misce pomieszać razem śmietanę, mleko i jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak i pomidory wyłożyć na ciasto, na to rozkruszyć mozzarellę i na sam koniec wylać masę ze śmietaną. Na wierz utrzeć trochę parmezanu. Piec 35 - 40 minut.













Post a Comment: