sobota, 20 maja 2017

Do cukinii ciężko było mi się przekonać, ale udało mi się za pomocą tego przepisu. Zapraszam jeżeli ktoś ma ochotę na coś innego niż zwykle kotlety mielone.

Klopsiki z cukinii składniki
2 średniej wielkości cukinie
1/2 cebuli
100 g sera ricotta
2 łyżki tartego parmezanu
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki suszonej bazylii 


Klopsiki z cukinii wykonanie:
Cukinię należy zetrzeć na tarce o średnio drobnych oczkach. Nadmiar wody należy dobrze odcisnąć przez ściereczkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cukinii. Dodajemy ricottę, jajko, parmezan, bułkę tartą i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoto z obu stron. 






Post a Comment: