piątek, 5 maja 2017

Wcześniej na blogu był już przepis na mus z czekolady i orzechów laskowych, ostatnio postanowiłam zrobić coś podobnego ale przy użyciu białej czekolady i z dodatkiem serka mascarpone bo akurat był w lodówce. Wyszło naprawdę pysznie, nawet mój narzeczony co się zarzekał, że nie lubi białej czekolady się dopominał o jeszcze jedną porcję. 

Spróbujcie koniecznie tego przepisu:
Mus czekoladowy 


Składniki na 4 porcje
150 ml śmietany 36%
100 g białej czekolady
100 g mascarpone (około dwóch czubatych łyżek stołowych)
truskawki
borówki


Czekoladę i mascarpone rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy na około 15 minut aż lekko przestygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno, uważajmy aby nie ubijać za długo bo inaczej zrobi się masło. Następnie dodajemy powoli  masę czekoladową, mieszając dokładnie całość łyżką. Przekładamy do małych kokilek i wkładamy na przynajmniej 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Podajemy z borówkami i pokrojonymi w plasterki truskawkami, można posypać wiórkami kokosowymi. 


Post a Comment: