Ciasto bananowe składniki
3 dojrzałe banany
3 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g miękkiego masła
1 szklanka cukru.
50 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
3 łyżki płatków z migdałów
Ciasto bananowe wykonanie:
Banany rozgniatamy w miseczce i dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Do mleka dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy banany i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy na przemian po trochu mąki i trochu mleka mieszając łyżką, albo na bardzo wolnych obrotach miksera, ale nie należy już ubijać za długo. Przekładamy całość do keksówki i pieczemy godzinę w 175 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Śmietanę gotujemy ale nie dopuszczamy aby się zagotowała. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę, mieszamy do momentu aż się rozpuści, odstawiamy na bok. Gdy ciasto jest już zimne a polewa czekoladowa zaczyna gęstnieć należy polać nim ciasto i posypać migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz