niedziela, 21 maja 2017

Często mam tak, że kupuję banany i za długo leżąc w kuchni przejrzewają. Takie banany najlepiej się nadają na ciasto. 



Składniki
3 dojrzałe banany
3 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g miękkiego masła 
100 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka gorącego mleka
3 łyżki płatków z migdałów
1 szklanka cukru.


Banany rozgniatamy w miseczce i dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Do mleka dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy na przemian po trochu mąki i trochu mleka mieszając łyżką, albo na bardzo wolnych obrotach miksera, ale nie należy już ubijać za długo. Przekładamy całość do keksówki i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Śmietanę gotujemy ale nie dopuszczamy aby się zagotowała, dodajemy czekoladę, mieszamy do momentu aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce gorącego mleka i dodajemy do czekolady, odstawiamy na bok. Gdy ciasto jest już zimne a polewa czekoladowa zaczyna gęstnieć należy polać nim ciasto i posypać migdałami. 







Post a Comment: