Kurczak w czosnkowym sosie składniki:
500 g piersi z kurczaka
200 ml słodkiej śmietany
1 łyżka ketchupu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka sosu worcester
szklanka wody
2 łyżki skrobi kukurydzianej
5 - 7 ząbków czosnku
garść natki pietruszki
3 suszone pomidory
2 łyżki suszonego tymianku
cebula
2 łyżki masła
1 łyżka słodkiej papryki
150 g pieczarek
Kurczak w czosnkowym sosie wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Dodajemy drobniutko posiekany czosnek i smażymy przez kilka sekund mieszając, należy uważać bo czosnek bardzo szybko się przypala, następnie dodajemy kurczaka. Kroimy pieczarki i suszone pomidory w plasterki i dodajemy do kurczaka. Doprawiamy tymiankiem i słodką papryką. Smażymy około 7 minut aż kurczak i pieczarki będą miękkie. W szklance wody rozrabiamy skrobię, ketchup, cukier i sos worcester, dodajemy do kurczaka. Dodajemy śmietany i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i kurkumą, gotujemy przez kolejne 7 minut aż sos się odparuje i zgęstnieje. Natkę pietruszki siekamy i przed podaniem dodajemy do sosu.
W którym momencie dodajemy do potrawy czosnek? :)
OdpowiedzUsuńO kurczę faktycznie przeoczyłam, już poprawione ;)
OdpowiedzUsuń