piątek, 12 maja 2017

Jeżeli lubicie słodkie śniadania, to te bułeczki idealnie się nadają. Słodyczy nadaje im śmietana i mascarpone, nie zawierają cukru a pomarańcza nadaje im ciekawego smaku. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem lub dżemem. 



Składniki:
2 szklanki mąki
50 g masła
120 ml śmietany 36%
100 g serka mascarpone
2 łyżeczki otartej skórki  z pomarańczy
sok z polówki pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
czarny sezam


Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto na bułeczki. Ciasto musi być zwarte i nie klejące się, można dodać trochę mąki, byleby nie za dużo. Formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia. Na wierzchu sypiemy czarny sezam, wciskając go w ciasto. Pieczemy na jasno złoty kolor przez 15 - 20 minut w 180 stopniach.



Post a Comment: