niedziela, 7 maja 2017

Czyli tradycyjne danie z Lotaryngii, regionu w północno-wschodniej części Francji, gdzie miałam okazję być już dwa razy. Ze szwajcarskim serem Gryuere z podsmażonym boczkiem i masą śmietanowo jajeczną. Proste i nieskomplikowane danie, a jakie smaczne ;) Z tego co wyczyatałam, danie to podaje się głównie w okresie Bożego Narodzenia. 

Jeżeli zasmakuje wam quiche, polecam również inne przepisy na tego typu danie:
Quiche ze szpinakiem i serem mozzarella
Quiche z serem kozim i pomidorami
Quiche z porem i pieczarkami
Quiche z boczkiem i cebulą



Składniki:
Ciasto: 
jajko
łyżka mleka
150 g masła
250 g mąki
łyżeczka soli
Nadzienie:
250 g wędzonego boczku
200 g sera Gruyère (można zastąpić Emmentallerem)
3 jajka
200 ml śmietany  36% 
150 ml mleka
gałka muszkatołowa


Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól. W osobnej miseczce rozbić jajko z mlekiem, dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo. Wstawić na godzinę do lodówki. 
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę do piekarnika, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem, nałożyć na wierz papier do pieczenia i obciążyć za pomocą ryżu, grochu czy innego suchego ziarna. Nie należy tego kroku pomijaćP
iec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze 5 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na moment do przestygnięcia i zabrać się za przygotowanie nadzienia. 
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez około 5 minut aż się lekko zarumieni. W misce rozbijamy jajka widelcem, dodajemy mleko i śmietanę i całość łączymy. Trzemy gałkę muszkatołową, około 2 łyżeczek. Boczek wykładamy na spód tarty, posypujemy startym serem i na całość wylewamy masę jajeczno śmietanową. Pieczemy 30 - 40 minut w 180 stopniach. Tarta smakuje bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno. 









Post a Comment: