wtorek, 18 lipca 2017

Clafoutis jest to Francuski deser, tradycyjnie przygotowywany z wiśniami i podawany jeszcze lekko ciepły obsypany cukrem pudrem. Zamiast wiśni można wykorzystać inne owoce, a sam deser smakuje równie dobrze na zimno. Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, polecam, mi bardzo smakował. 



Clafoutis z wiśniami składniki:
3 jajka
2 łyżeczki stopionego i już zimnego masła
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
800 g wiśni


Clafoutis z wiśniami wykonanie:
Wiśnie należy umyć i usunąć pestki. Naczynie na tartę należy wysmarować masłem i oprószyć mąką, wyłożyć na to osuszone wiśnie. Jajka ubić z cukrem, solą i ekstraktami na puszystą masę, następnie dodać masło. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do momentu aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy mleko i miksujemy aż wszystkie składniki się dobrze połączą, ciasto powinno wyjść bardzo rzadkie, ale dobrze wymieszane. Pieczemy 35 - 40 minut  w 180 stopniach aż wierzch będzie złoto brązowy. Jeżeli będziemy piec zbyt długo ciasto wyjdzie gumowe. Odstawiamy na kilka minut aby ostygło. Podajemy ciepłe i posypane cukrem pudrem. Można oczywiście podawać zimne. 


Post a Comment: