środa, 12 lipca 2017

Mój narzeczony bardzo lubi bułki z pieczarkami, zawsze jak jesteśmy u niego to teściowa kupuje nam takie bułeczki. Ostatnio spróbowałam zrobić podobne ;)



Drożdżowe bułki z pieczarkami składniki:
20 g świeżych drożdży
2 małe jajka
350 g mąki
2 łyżki cukru
170 ml letniego mleka
50 g roztopionego masła
250 g pieczarek
1 cebula


Drożdżowe bułki z pieczarkami wykonanie:
Z drożdży, cukru i 2 łyżek mąki i 50 ml mleka zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, masło, jajka, mleko i zagniatać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle, pieczarki umyć i pokroić ale nie za drobno bo wtedy nadzienie będzie nam wypadać podczas jedzenia. Ciasto wyłożyć na stolnicę i odrywać kawałki, rozpłaszczyć w dłoni, nakładać farsz według uznania i formować bułeczki. Ułożyć  na wysmarowanej blaszce i piec około 20 minut w 180 stopniach. 

Post a Comment: