poniedziałek, 17 lipca 2017

Ostatnio zmieniałam pracę, dlatego z tej okazji postanowiłam zrobić pożegnalne bułeczki drożdżowe z nadzieniem pomarańczowo orzechowym. Popularne są ostatnimi czasy takiego bułeczki z nadzieniem cynamonowym, ale ja jakoś nie przepadam za cynamonem, dlatego wymyśliłam sobie takie nadzienie. Udały, się bo każdy był zachwycony i mówił, że są pyszne!

Składniki
20 g drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka letniego mleka
1/2 szklanki rozpuszczonego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3 pomarancze

1/2 szklanki cukru 

garść orzechów włoskich

Będziemy potrzebowali skórkę z dwóch pomarańczy i miąższ z trzech. Najpierw należy pomarańcze sparzyć wodą i dokładnie wyszorować. Najlepiej skórkę odkroić za pomocą obieraczki do warzyw, na skórce nie może być tej białej części, bo inaczej nadzienie będzie miało gorzki posmak. Następnie kroimy skórkę w kosteczkę i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zmieniamy wodę i gotujemy dalej, w międzyczasie wykrawamy miąższ z pomarańczy, pamiętając o tym, że należy wykroić wszystkie białe błonki. Dodajemy do skórki, dodajemy 1/2 szklanki cukru i gotujemy kolejne 20 minut aż całość zacznie gęstnieć. 

Z drożdży, połowy mleka, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, masło, resztę mleka i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie siekamy drobno orzechy włoskie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy przestudzone pomarańcze i orzechy, zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem do dołu na wysmarowanej blaszce w niewielkich ostępach. Odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach, po upieczeniu można bułeczki polukrować. 







Post a Comment: