środa, 12 lipca 2017

Jak już kiedyś pisałam, szpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Ostatnio zapiekłam go z serem feta w cieście filo.



Szpinak zapiekany w cieście filo składniki
6 płatów ciasta filo
500 g szpinaku
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
100 g sera feta
1 jajko

Szpinak zapiekany w cieście filo wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 30 sekund, dodajemy szpinak i gotujemy aż woda odparuje, około 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ser. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy 3 płaty ciasta filo, na to nakładamy nadzienie ze szpinaku. Na to kładziemy resztę ciasta filo. Smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni.





Post a Comment: