czwartek, 13 lipca 2017

Ostatnio zrobiłam sernik czekoladowy na spodzie z orzechów włoskich i mąki teff, która nie zawiera glutenu. Mąka ta ma lekko  orzechowy posmak i uważam, że idealnie współgra z tym sernikiem. 




Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie składniki:
Spód:
1 szklanka mąki Teff
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki wody
2 łyżki brązowego cukru

Masa serowa
3 jajka
2 żółtka
400 g serka Philadelphia
250 g serka mascarpone
200 g czekolady 50%
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
100 ml śmietany 30%


Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie wykonanie:
Orzechy siekamy drobno i zagniatamy razem z resztą składników podanych na spód, wykładamy dno okrągłej tortownicy i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Następnie ucieramy serek philadelphia z mascarpone i cukrem pudrem, powoli dodajemy mleko, śmietanę, jajka i żółtka. Wszystko razem mieszamy za pomocą miksera na małych obrotach. Następnie dodajemy lekko przestudzoną i rozpuszczoną czekoladę, mieszając łyżką. Wylewamy masę na spód i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Sernik jest upieczony idealnie gdy brzegi są zwarte, ale środek jest trochę miękki. Przed podaniem sernik należy schłodzić kilka godzin w lodówce. 




Post a Comment: