czwartek, 13 lipca 2017

Ostatnio robiłam tradycyjne Tarte flambee, przepis znajduje się tutaj - - - > link Dzisiaj postanowiłam zrobić je z innym nadzieniem i wyszło równie dobre. Jest to szybkie i idealne danie na kolację, gdyż kombinacji jest mnóstwo ale podstawą zawsze będzie sos i ciasto. Warto czasem trochę pokombinować, dzisiaj moja propozycja. Tutaj można poczytać jak zrobić creme fraiche link


Składniki
1 szklanka mąki
1/3 szklanki letniej wody 
1 łyżka  oliwy (ja użyłam z oliwek)
2 łyżki creme fraiche
2 łyżki śmietany 12% 
1 czerwona cebula
2 małe pomidory
kilka zielonych oliwek





Wszystkie składniki razem zagnieść, gdyby ciasto było zbyt lepkie można dodać łyżkę mąki, ale nie za dużo. Ciasto powinno być elastyczne. Następnie ciasto należy rozsmarować i ułożyć na wysmarowanej blaszce. Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane. Cebulę kroimy w piórka, pomidory i oliwki w plasterki. Nasz sos rozsmarowujemy na cieście, na to układamy nadzienie i pieczemy w 220 stopniach przez około 15 minut. Prawdziwą tarte flambee jest pieczone na kamieniu w bardzo wysokiej temperaturze, a ciasto powinno być aż spalone na brzegach. 





Post a Comment: