środa, 12 lipca 2017

Z mięsa mielonego robimy głównie klopsiki lub sos do spaghetti. Ja ostatnio zapiekłam je w keksówce z pieczarkami, wyszło bardzo soczyste, idealne do obiadu lub po prostu na kanapkę.

Składniki
1  kg wołowego mięsa mielonego
500 g pieczarek
1 cebula
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki majeranku
1 łyżka sosu worcestershire


Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajko, majeranek, doprawiamy ostrą i słodką papryką, pieprzem i solą. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem. Całość razem smażymy. Foremkę keksówkę, wysmarowujemy masłem, układamy połowę mięsa, na to dajemy pieczarki i kładziemy drugą połowę mięsa. Przykrywamy folią. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach, w połowie pieczenia należy zdjąć folię. 


Post a Comment: