środa, 12 lipca 2017

Bardzo lubię drożdżowe wypieki. Ostatnio przygotowując grilla ze znajomymi zrobiłam takie chlebki drożdżowe z dodatkami. Bardzo każdemu smakowały. Może warto czasami upiec pieczywo na grilla w domu aniżeli częstować gości tym kupnym. Możliwości na to aby zrobić coś ciekawego jest naprawdę wiele.




Drożdżowy chlebek z jalapenos składniki
10g drożdży
200 ml wody
350g mąki
5 suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
2 łyżki papryczek jalapeno z słoiczka

Drożdżowy chlebek z jalapenos wykonanie:

Z drożdży, 50 ml wody, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić zaczyn, odstawić na około 30 minut wo wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać oregano, bazylię i wymieszać wszystko razem. Jalapeno i suszone pomidory drobno pokroić i dodać do mąki. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na trzy części i przełożyć na blaszkę, formując prostokąt.  W miseczce rozbić jajko i posmarować nim chlebki. Zostawić na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. 
Piec w 190 stopniach przez 20 minut.





2 komentarze

Bardzo ciekawy przepis :) Domowe pieczywo jest najlepsze !

Reply

Zgadzam się! Przynajmniej wiemy co jemy ;)

Reply