500 g piersi z kurczaka
1/4 ananasa
1 pomarańczowa papryka
3 łyżki miodu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
4 duże ząbki czosnku
1 łyżka kurkumy
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżka curry
2 łyżki sezamu
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
Kurczak w miodowym sosie wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Przekładamy na talerzyk i odstawiamy na moment. Paprykę i ananasa kroimy w grubą kostkę. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy ananasa i paprykę, szklankę wody, miód, sok z pomarańczy, oregano, kurkumę i curry, doprawiamy pieprzem, dodajemy sos sojowy i ocet. Dodajemy kurczaka, całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż papryka zmięknie. Zagęszczamy sos skrobią rozrobioną w wodzie. Wyłączamy palnik, dodajemy natkę pietruszki i sezam, całość mieszamy. Najlepiej podawać z makaronem lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz