czwartek, 8 czerwca 2017

Sezon na truskawki w pełni, są to jedne z moich ulubionych owoców, mogłabym je jeść codziennie. Ostatnio kupiłam przepyszne truskawki i postanowiłam z nich zrobić taki niby sernik na zimno, niby taką piankę. Idealny deser na ciepłe dni. 



Składniki na naczynie o wymiarach 15x20 cm 
0,5 kg truskawek
250 g mascarpone
30 g cukru 
200 g słodkiej śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny


Mascarpone ucieramy w misce na gładką masę z cukrem. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone z cukrem i mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia się masy. Truskawki blendujemy i dodajemy do mascarpone i śmietany, mieszamy za pomocą łyżki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 literatki gorącej wody. Gdy chwilkę przestygnie a, żelatyna zacznie się robić gęsta to dodajemy do masy truskawkowej. Całość wylewamy do szklanego naczynia i chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 4 godziny. 



2 komentarze

Pysznie i sezonowo :)
Kocham truskawki!

Reply

Ja też, szkoda tylko, że poza sezonem już się dostanie dobrych truskawek, ale pozostają jeszcze ananasy :D

Reply