niedziela, 11 czerwca 2017

Ostatnio coraz częściej próbuję gotować z wykorzystaniem strączków. Jednym z nich jest soczewica. bogata w białko i kwas foliowy. Dopiero tak naprawdę zaczynam odkrywać i przekonywać się do smaku soczewicy, ale już wiem, że na stałe włączę ją do swojej diety. Pierogi wyszły tak dobre, że mój narzeczony, którego ciężko przekonać do bezmięsnych potraw zjadł ponad połowę. Ha! Czyli jednak się da ;) Przepis na ciasto na pierogi znajduje się tutaj - - - > Ciasto


Jeżeli szukać innych przepisów na dania z wykorzystaniem soczewicy to zapraszam:
Sos do makaronu z soczewicy
Gulasz z soczewicy
Klopsiki z soczewicy



Składniki
1,5 szklanki soczewicy czerwonej i zielonej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 duże pieczarki
1 duża cebula
1 łyżeczka sosu worcestershire
2 łyżki majeranku
Ciasto na pierogi


Soczewicą płuczemy i namaczamy na pół godziny. Następnie gotujemy przez około 30 minut aż cała woda zostanie wchłonięta a ziarna czerwonej soczewicy się rozgotują. Cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Ugotowaną soczewicę dodajemy do pieczarek  i cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, sosem worcestershire, majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanym farszem możemy już lepić pierogi ;)
Ja po ugotowaniu lubię je przesmażyć na patelni, tak dla mnie smakują lepiej.

Post a Comment: