piątek, 10 marca 2017

Wychodzi na to, że mam do zaproponowania kolejny przepis przy użyciu drożdży i szpinaku. Chyba się monotematyczna trochę robię ;) Ale cóż spodobały mi się ostatnio wypieki z drożdżami, a szpinak uwielbiam. I z tego połączenia moich dwóch ulubionych składników powstała taka oto pizza. 

Jeżeli lubicie szpinak, koniecznie spróbujcie tych przepisów:
Makaron ze szpinakiem
Szpinak zawijany w cieście filo
Quiche ze szpinakiem i serem feta
Kuskus i szpinak
Naleśniki ze szpinakiem
Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta





Pizza ze szpinakiem i serem ricotta składniki 
10 g drożdży
150g mąki
75 ml letniej wody
100 g szpinaku
150 g sera ricotta
5 pieczarek
pół małej cebuli szalotki
pół mozzarelli


Pizza ze szpinakiem i serem ricotta wykonanie:
Z drożdży, połowy wody, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Szpinak gotujemy w rondelku przez około 5 minut, zostawiamy do ostygnięcia. W rondelku podsmażamy pieczarki z drobno pokrojoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn, resztę wody i zagniatamy ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Do szpinaku dodajemy ricottę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy całość dokładnie. Ciasto rozkładamy na blaszce, nakładamy szpinak z serem. Na to układamy pieczarki i rozkruszamy mozzarellę. Ja swoją pizzę posypałam jeszcze oregano. Pieczemy 20 - 30 minut w 200 stopniach.








Post a Comment: