sobota, 25 marca 2017

Jak byłam dzieckiem to byłam strasznym niejadkiem. Było naprawdę mało warzyw czy owoców które lubiłam. W sumie jeszcze za czasów nastoletnich ciężko było mi było przekonać się do niektórych warzyw. Pomidorów które teraz uwielbiam, kiedyś nie lubiłam, nie wiem jak to możliwe. Teraz dużo więcej warzyw jem i staram się bazować moje posiłki na warzywach właśnie. Dzisiaj przygotowałam łososia w sosie Teriyaki, którego podałam z kaszą bulgur i z brokułem, na którego kiedyś pewnie bym nawet nie spojrzała ;)

Proponuję sprawdzić również inne przepisy na łososia:
Łosoś z kuskusem w sosie pomidorowym

Klopsiki z łososia


Składniki:
filet z łososia
1/2 czerwonej cebuli
garstka natki pietruszki
Sos
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki czosnku
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki brązowego cukru
1/2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek wody


Wszystkie składniki sosu należy dokładnie wymieszać w rondelku i podgrzać aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Nie zagotowywać. Łososia pokroić na mniejsze cząstki, cebulę pokroić na piórka a natkę pietruszki posiekać. Ułożyć w małym naczyniu glinianym, zalać sosem. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.








Post a Comment: