piątek, 17 marca 2017

Calzone czyli rodzaj pizzy, którą składa się na pół i nadzienie znajduje się w środku. Caprese czyli najpopularniejsza włoska sałatka z pomidorów i mozzarelli. Ja dzisiaj zainspirowałam się tymi dwoma daniami i zrobiłam po prostu kolejne drożdżowe pierożki z nadzieniem z pomidorów i mozzarelli, idealne aby zabrać ze sobą do pracy!

Jeżeli lubicie wyroby drożdżowe, polecam spróbować inne przepisy:
Jagodzianki
Kiełbaski w cieście drożdżowym
Ziołowy chlebek
Bułeczki z suszonymi pomidorami
Drożdżówki z serem
Pyzy czyli kluski na parze
Drożdżowe bułeczki z malinami
Drożdżowe paszteciki z chorizo
Pizza z ricottą i szpinakiem
Paszteciki z kiełbasą
Tradycyjne Pączki
Bułeczki w kształcie zajączków
Bułeczki czosnkowe




Składniki
10 g drożdży
1 jajko
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżka roztopionego masła
150 g mąki
2 pomidory
1 mozzarella
2 łyżki suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano


Z drożdży, mleka, łyżki mąki i łyżki cukru robimy rozczyn, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, masło i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Pomidory i mozzarellę kroimy w drobną kostkę, dodajemy bazylię i oregano, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i rozpłaszczamy w dłoniach, pamiętajmy tylko aby nie były za cienkie, bo inaczej cały ser nam wypłynie podczas pieczenia. Na środek kładziemy łyżkę farszu i zaklejamy brzegi formując pierożek. Posypujemy suszoną bazylią i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 15 - 20 minut w 180 stopniach. 







Post a Comment: