czwartek, 30 marca 2017

Bardzo często kupuję drożdżowe bagietki z masłem czosnkowym, ale ostatnio postanowiłam sama zrobić takie bagietki. 

Jeżeli lubicie wyroby drożdżowe, polecam spróbować inne przepisy:
Jagodzianki
Kiełbaski w cieście drożdżowym
Ziołowy chlebek
Bułeczki z suszonymi pomidorami
Drożdżówki z serem
Pyzy czyli kluski na parze
Drożdżowe paszteciki z chorizo
Pizza z ricottą i szpinakiem
Paszteciki z kiełbasą
Bułeczki w kształcie zajączków
Calzone Caprese
Tradycyjne Pączki
Drożdżowe bułeczki z malinami


Składniki:
20 g drożdży
1 szklanki letniego mleka
2 łyżka roztopionego masła
500 g mąki
2 łyżka suszonej bazylii
2 łyżka suszonego oregano
Masło czosnkowe:
50 g masła
3 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka oregano





Z drożdży, mleka, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki robimy zaczyn i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy rozczyn, masło, bazylię i oregano. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy tarty parmezan i posiekaną natkę pietruszki i oregano. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy prostokąty i smarujemy masłem czosnkowym. Zakręcamy wokół własnej osi i układamy na blaszce. Pozostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.








Post a Comment: