czwartek, 30 marca 2017

Wielkanoc się zbliża powoli i w internecie znalazłam pomysł na drożdżowe zajączki. Dzisiaj je zrobiłam, trochę po wyrośnięciu może nie przypominają zajączka, ale w smaku są bardzo dobre.

Jeżeli lubicie wyroby drożdżowe, polecam spróbować inne przepisy:
Jagodzianki
Kiełbaski w cieście drożdżowym
Ziołowy chlebek
Bułeczki z suszonymi pomidorami
Drożdżówki z serem
Pyzy czyli kluski na parze
Drożdżowe paszteciki z chorizo
Pizza z ricottą i szpinakiem
Paszteciki z kiełbasą
Bułeczki czosnkowe
Calzone Caprese
Tradycyjne Pączki
Drożdżowe bułeczki z malinami




Drożdżowe bułeczki składniki:
10 g drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
1 łyżka roztopionego masła
250 g mąki
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano


Drożdżowe bułeczki wykonanie:
Z drożdży, mleka, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki robimy zaczyn i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy rozczyn, masło, bazylię i oregano. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ręką odrywamy kawałki ciasta wielkości piłeczki golfowej, formujemy rulonik, składamy na pół i zwijamy, dwa pozostałe końce wyciągamy. Odrywamy mały kawałek ciasta, formujemy kulkę i robimy ogonek, który posypujemy sezamem. Pozostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.










Post a Comment: