poniedziałek, 13 marca 2017

W sklepie była promocja na ricottę i dlatego zakupiłam mały zapas. Termin ważności ostatniego opakowania się już zbliżał i przeglądając internet natrafiłam na takie oto bułeczki. Z ricotta i szczypiorkiem, połączenie to brzmiało bardzo zachęcająco. I dobrze, że się zdecydowałam aby zrobić te bułeczki, gdyż wyszły pycha, idealne na śniadanie!

Polecam również moje inne przepisy śniadaniowe:
Naleśniki z jogurtu greckiego
Jajecznica według Gordona Ramsaya
Muffinki z porem i kiełbasą
Gofry
Kokosowa kaszka manna
Koktajl z mango i banana
Zapiekane białka jajek
Domowy jogurt
Owsianka z amarantusa z owocami
Omlet z białek
Dżem z owoców kaki
Orzechowo czekoladowa owsianka
Pudding z nasion chia
Dżem z malin i jagód goji
Tost z serem brie i czerwoną cebulką
Owsianka z owocami




Bułeczki ze szczypiorkiem składniki na około 8 bułeczek
2 szklanki mąki
1 szklanka sera ricotta
mała garść natki pietruszki
3 szczypiorki
2/3 szklanki mleka
2 - 3 łyżki masła
łyżeczka proszku do pieczenia 


Bułeczki ze szczypiorkiem wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, doprawiamy łyżeczką ostrej i słodkiej papryki, pieprzem i solą, dodajemy pokrojone drobno masło. Szczypiorek i pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do mąki, mieszamy całość łyżką. Dodajemy ser ricotta i mleko, wyrabiamy ciasto ręką, ciasto powinno być zwarte. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy bułeczki, które formujemy w zwilżonych wodą dłoniach. Smarujemy wierzch rozbitym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.








Post a Comment: