Polecam również
Sernik nowojorski
Sernik z borówkami składniki
Spód:
2 żółtka
250 g mąki
100 g cukru
200 g masła
50 g kakao
Masa serowa
800 g serków Philadelphia
150 g creme fraiche lub śmietany 18% (tutaj można zobaczyć jak zrobić creme fraiche)
1 i 1/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 jajka
1 szklanka borówek
1/2 szklanki brązowego cukru
Sernik z borówkami wykonanie:
Masło siekamy na małe kawałki, mąkę przesiewamy, dodajemy masło, kakao, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto, ciasta nie należy wyrabiać zbyt intensywnie i zbyt długo. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, dno i boki. Nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenie i wysypujemy obciążenie w postaci ryżu, fasoli czy innych ziaren. Bardzo ważne jest aby tego kroku nie pominąć bo inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia.
Borówki miksujemy w blenderze, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut aż cukier się rozpuści, pozostawiamy do ostygnięcia. Serek Philadelphia ucieramy na puszystą masę z creme fraiche. Dodajemy cukier, jajka, żółtka i mąkę, delikatnie mieszamy na wolnych obrotach miksera. Całość mieszamy mikserem na małych obrotach do całkowitego połączenia się masy. Całość wykładamy na nasz spód. Łyżką nakładamy borówki i delikatnie mieszamy je na wierzchu masy serowej, w taki sposób, aby się trochę masa serowa z borówkami połączyła, ale nie całkowicie. Pieczemy 50 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz