niedziela, 19 marca 2017

Na dzisiaj kurczak, w sosie robionym na bazie białego wina  z suszonymi pomidorami i parmezanem. Z dodatkiem świeżej natki pietruszki podany z kaszą kuskus. Pycha!

Jeżeli lubicie kurczaka to polecam wam spróbować również inne moje przepisy:


Składniki
400 g piersi z kurczaka
czerwona cebula
250 ml białego wytrawnego wina
4 duże pieczarki
5 suszonych pomidorów
120 ml słodkiej śmietanki
łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozrobionej w łyżce wody
garść tartego parmezanu
garść świeżej natki pietruszki


Kroimy kurczaka w kostkę, doprawiamy ziołami prowansalskimi, słodką papryką i curry. Smażymy na patelni przez 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Przekładamy kurczaka na talerz. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, suszone pomidory w paseczki, przekładamy na patelnię i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy kurczaka i wlewamy wino. Doprawiamy bazylią, pieprzem solą i ostrą papryką. Gotujemy na średni ogniu do momentu aż wino się zagotuje. Dodajemy śmietanę i skrobię i gotujemy przez kolejne 3 minuty aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmujemy całość z ognia i dodajemy parmezan i posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie mieszamy. Gotowe!





Post a Comment: