poniedziałek, 13 marca 2017

Por zawsze wydawał mi się takim warzywem z którym nie wiadomo co zrobić. Głównie dodaję go do zup, ale jak już zupa się ugotuje to wyrzucam, jakoś nie lubię. Dlatego postanowiłam wziąć por na warsztat i coś z niego zrobić. Było już cannelloni (przepis), teraz przyszedł czas na śniadaniowe muffinki. 

Polecam również moje inne przepisy śniadaniowe:
Naleśniki z jogurtu greckiego
Jajecznica według Gordona Ramsaya
Bułeczki ze szczypiorkiem
Gofry
Kokosowa kaszka manna
Koktajl z mango i banana
Zapiekane białka jajek
Domowy jogurt
Owsianka z amarantusa z owocami
Omlet z białek
Dżem z owoców kaki
Orzechowo czekoladowa owsianka
Pudding z nasion chia
Dżem z malin i jagód goji
Owsianka z owocami


Składniki na około 8 sztuk
1 por
1 kiełbasa
1 jajko
1 szklanka mąki
100 ml mleka
100 g mąki pełnoziarnistej
50 g mąki pszennej
1 łyżka roztopionego masła
2 łyżki sera ricotta


Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Pora myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do kiełbasy, dolewamy pół szklanki wody i smażymy do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, mleko i ser ricotta, całość miksujemy mikserem, ciasto nie powinno być zbyt geste, dodajemy podsmażonego pora z kiełbasą,  dokładnie mieszamy. Nakładamy do papilotek i pieczemy 20 - 30 minut w 180 stopniach.









Post a Comment: