Pierwszy raz przygotowywałam coś z soczewicy i nie jest to na pewno ostatni raz. Danie to wyszło bardzo sycące, które z powodzeniem można zabrać ze sobą do pracy.
Jeżeli szukacie przepisów na więcej dań z soczewicy, polecam spróbować również:
Sos do makaronu z soczewicy
Klopsiki z soczewicy
Pierogi z soczewicą
Gulasz z soczewicy składniki
2/3 szklanki mieszanki soczewic
2 puszka pomidorów
1 mała puszka czerwonej fasoli
jedna papryka
śmietana do zagęszczenia (ja użyłam creme fraiche)
2 marchewki
czerwona cebula
Gulasz z soczewicy wykonanie:
Soczewicę należy opłukać i namoczyć w wodzie na około 2 godziny. Kroimy marchewkę w kostkę przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy pomidory, fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, doprawiamy kminkiem, kolendrą, pieprzem, kurkumą i solą. Gotujemy przez kolejne pół godziny. Na sam koniec należy zagęścić śmietaną i pogotować kolejne 10 minut.
Gulasz z soczewicy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz