Gulasz z soczewicy

Pierwszy raz  przygotowywałam coś z soczewicy i nie jest to na pewno ostatni raz. Danie to wyszło bardzo sycące, które z powodzeniem można zabrać ze sobą do pracy. 

Jeżeli szukacie przepisów na więcej dań z soczewicy, polecam spróbować również:
Sos do makaronu z soczewicy
Klopsiki z soczewicy
Pierogi z soczewicą



Gulasz z soczewicy składniki
2/3 szklanki mieszanki soczewic
2 puszka pomidorów
1 mała puszka czerwonej fasoli
jedna papryka
śmietana do zagęszczenia (ja użyłam creme fraiche)
2 marchewki
czerwona cebula


Gulasz z soczewicy wykonanie:
Soczewicę należy opłukać i namoczyć w wodzie na około 2 godziny. Kroimy marchewkę w kostkę przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy pomidory, fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, doprawiamy kminkiem, kolendrą, pieprzem, kurkumą i solą. Gotujemy przez kolejne pół godziny. Na sam koniec należy zagęścić śmietaną i pogotować kolejne 10 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai