wtorek, 7 marca 2017

Ostatnio odwiedzili mnie znajomi i  chciałam przygotować coś słodkiego i dobrego do przegryzienia. Bardzo popularne ostatnio są cynamonowe zawijane bułeczki, jako, że nie jestem fanką cynamonu, postanowiłam zrobić te bułeczki z malinami.


Jeżeli lubicie wyroby drożdżowe, polecam spróbować inne przepisy:
Jagodzianki
Kiełbaski w cieście drożdżowym
Ziołowy chlebek
Bułeczki z suszonymi pomidorami
Drożdżówki z serem
Pyzy czyli kluski na parze
Drożdżowe paszteciki z chorizo
Pizza z ricottą i szpinakiem
Paszteciki z kiełbasą
Bułeczki w kształcie zajączków
Bułeczki czosnkowe
Calzone Caprese
Tradycyjne Pączki


Drożdżowe bułeczki z malinami składniki
20 g drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka letniego mleka
1/2 szklanki rozpuszczonego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 i 1/2 szklanki mrożonych malin
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka nasion chia
2 łyżki cukru żelującego



Drożdżowe bułeczki z malinami wykonanie:
Z drożdży, połowy mleka, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, masło, resztę mleka i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie gotujemy maliny z nasionami chia, skrobię i cukier tak długo aż maliny się rozpadną i całość będzie miała konsystencję gęstego dżemu, jeżeli maliny nie są zbyt słodkie można je posłodzić do smaku. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy maliny i zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem do dołu na wysmarowanej blaszce w niewielkich ostępach. Odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach, po upieczeniu można bułeczki polukrować, jemy odrywając jedną bułeczkę od drugiej







Post a Comment: