Cannelloni z porem, mięsem i serem ricotta


Bardzo lubię różnego rodzaju makarony, różnego koloru kształtu. Ostatnio kupiłam makaron cannelloni, czyli duże rurki, które wypełnia się nadzieniem i zapieka. Szukałam różnych inspiracji co by tu zrobić, aż natrafiłam na  przepis na cannelloni z porem i szynką. Zmieniłam trochę oryginalny przepis i zabrałam się do roboty, efekt przeszedł moje oczekiwania, nie spodziewałam się aż tak pysznego dania!

Jeżeli zasmakuje wam makaron cannelloni, polecam również inne przepisy:
Cannelloni ze z kurczakiem

Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta




Cannelloni z porem, mięsem i serem ricotta składniki
2 średniej wielkości pory
pół opakowania makaronu cannelloni
250 g sera ricotta
300 g chudego mięsa wieprzowego
100 ml wody
250 ml mleka
50 g sera tartego gouda


Cannelloni z porem, mięsem i serem ricotta wykonanie:
Mięso kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni przyprawiając majerankiem, ostrą i słodką papryką. Pory myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w piórka. Dodajemy do mięsa, wlewamy około szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Woda powinna całkowicie odparować z nadzienie, następnie zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy dwie łyżki sera ricotta i mieszamy wszystko. Gdy farsz ostygnie, możemy zabrać się za nadziewanie makaronu, który układamy w naczyniu żaroodpornym. W rondlu podgrzewamy wodę z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, suszonym oregano, wyłączamy gazówkę i dodajemy rozdrobniony ser ricotta i dokładnie mieszamy. Wylewamy sos na makaron, posypujemy całość tartym serem i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach aż makaron będzie miękki a sos gęsty. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai