czwartek, 2 lutego 2017

Już kiedyś robiłam ciasteczka owsiane, przepis znajduje się - - - > TUTAJ
Tak mi zasmakowały, że postanowiłam zrobić jeszcze raz, ale tym razem trochę inaczej. Te są z czekoladą, orzechami włoskimi i żurawiną, są też trochę mniejsze, a kształtem raczej przypominają kokosanki, ale są równie pyszne i równie chrupiące, idealne aby wziąć do pracy ;)


Składniki
1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki mąki
2 łyżki białego cukru
2 łyżki brązowego cukru
3/4 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamon
łyżka skrobi kukurydzianej
garść żurawiny
garść orzechów włoskich
pół kostki masła lub margaryny (125g)
jajko


Mąkę, płatki, skrobię, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać w mniejszej misce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło, cukry i jajko ubić mikserem na gładką masę. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami, równomiernie wymieszać mikserem. Dodać czekoladę, żurawinę i orzechy, całość wymieszać łyżką. Ciastka nakładać za pomocą dwóch łyżek na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w 180 stopniach przez 15 - 20 minut. 






Post a Comment: