niedziela, 5 lutego 2017

W piątek zaprosiłam kilku znajomych do siebie. Zawsze mam problem co by tu takiego wykombinować i im podać, nie jestem fanką chipsów i tego typu przekąsek dlatego zawsze staram się przygotować tak zwane "finger foods" czyli małe przekąski które bierze się  w rękę i je. Tym razem zapiekłam kiełbaski w cieście drożdżowym, a po upieczeniu przekroiłam na mniejsze kawałki. Bardzo fajna i nieskomplikowana opcja, warto wypróbować.

Jeżeli lubicie wyroby drożdżowe, polecam spróbować inne przepisy:
Jagodzianki
Ziołowy chlebek
Bułeczki z suszonymi pomidorami
Drożdżówki z serem
Pyzy czyli kluski na parze
Drożdżowe bułeczki z malinami
Drożdżowe paszteciki z chorizo
Pizza z ricottą i szpinakiem
Paszteciki z kiełbasą
Tradycyjne Pączki
Bułeczki w kształcie zajączków
Bułeczki czosnkowe
Calzone Caprese



Składniki
około 4 - 5 kiełbasy śląskiej
10g drożdży
200 ml wody
350g mąki
musztarda
miód
majeranek
oregano


Z drożdży, 50 ml wody, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić zaczyn, odstawić na około 30 minut wo wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać łyżkę majeranku, łyżkę suszonego oregano, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę papryki ostrej, trochę soli, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół (nie trzeba), podsmażyć chwilę na patelni. Zamiast kiełbasy śląskiej, można też użyć innej, na przykład frankfurterek które są cieńsze. Do miseczki dodać łyżkę musztardy, najlepiej ostrej z ziarnami gorczycy, dwie łyżki płynnego miodu i dokładnie wymieszać. 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko rozwałkować, odkroić prostokąt grubości około 8 cm, posmarować do połowy musztardą z miodem, ułożyć wzdłuż kiełbasę, zawinąć i przełożyć na blaszkę, odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Piec w 190 stopniach przez 20 minut. 







Post a Comment: